Winterklaar maken


Het winterklaar maken en onderhouden van je motorfiets is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze in goede conditie blijft tijdens de koude wintermaanden. Hier zijn enkele tips om je motor in de winter te beschermen:

 1. Opslagplaats: Als mogelijk, bewaar je motorfiets binnen, bijvoorbeeld in een garage. Dit beschermt de motor tegen de elementen en temperatuurschommelingen.
 2. Brandstofstabilisator: Voeg een brandstofstabilisator toe aan de brandstoftank om te voorkomen dat de brandstof in de carburateur of brandstofinjectie veroudert en problemen veroorzaakt.
 3. Accu: Verwijder de accu of gebruik een druppellader om de accu opgeladen te houden. Koude temperaturen kunnen de accu ontladen, dus regelmatig controleren en onderhouden is belangrijk.
 4. Banden: Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat deze op het juiste niveau is. Als je motor voor langere tijd wordt opgeslagen, overweeg dan om het gewicht van de motor van de banden te halen door deze op te tillen met een paddockstand.
 5. Olie en filter: Ververs de motorolie en vervang het oliefilter voordat je de motor opslaat. Schone olie beschermt de motor tegen corrosie.
 6. Antivries: Controleer het koelsysteem en zorg ervoor dat er voldoende antivries in het systeem zit om bevriezing te voorkomen.
 7. Smering: Smeer bewegende delen, zoals de ketting en andere verbindingen, om roest te voorkomen.
 8. Afdichtingen: Controleer en smeer de afdichtingen en rubberen onderdelen om ze soepel te houden.
 9. Cover: Bedek de motorfiets met een ademende motorhoes om stof en vocht buiten te houden.
 10. Start de motor af en toe: Als je de mogelijkheid hebt, start de motor af en toe en laat deze een tijdje draaien om de smering en bewegende delen te behouden.
 11. Vorstbescherming: Als de temperatuur erg laag wordt, overweeg dan om het koelsysteem te beschermen tegen bevriezing met een koelvloeistof die geschikt is voor koude temperaturen.
 12. Bandenonderhoud: Als je van plan bent om in de winter te blijven rijden, overweeg dan om winterbanden te gebruiken voor extra grip op gladde wegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *