Tuf Tour Tips

Op deze pagina vind je allerlei tips verschijnen die het motorrijden veiliger en leuke maken. Aarzel niet om zelf een tip te delen met ons via de uploadpagina. Je vindt je Tuf Tour Tip dan vanzelf terug op deze pagina.
PS: de beste (anonieme) tip staat onderaan deze pagina!

Kijktechniek

Een goede kijktechniek is van vitaal belang voor motorrijders, omdat het niet alleen bijdraagt aan een vlotte en veilige rit, maar ook helpt om potentiële gevaren tijdig te herkennen en te vermijden. Door je kijktechniek te verbeteren, vergroot je je bewustzijn van de omgeving en verklein je de kans op ongelukken.

Allereerst is het belangrijk om vooruit te kijken, verder dan het directe pad van je motor. Door je blik vooruit te richten, kun je anticiperen op veranderende omstandigheden zoals obstakels, verkeer en bochten. Daarnaast is het cruciaal om je kijkrichting te verschuiven afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld, wanneer je een bocht nadert, richt je blik op het punt waar je naartoe wilt rijden, niet op het asfalt direct voor je.

Het verbeteren van je kijktechniek vereist oefening en bewustwording. Neem de tijd om regelmatig je kijkgedrag te evalueren tijdens het rijden. Let op waar je naar kijkt en hoe lang je je blik op een bepaald punt houdt. Oefen met het scannen van je omgeving door je ogen actief te bewegen en je bewust te blijven van mogelijke gevaren.

Veiligheid staat altijd voorop bij het verbeteren van je kijktechniek op de motor. Blijf alert op veranderingen in het verkeer en wees bereid om snel te reageren op onverwachte situaties. Houd ook rekening met je eigen limieten en vermijd afleidingen zoals het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden.

Kortom, een goede kijktechniek is essentieel voor veilig motorrijden. Door je bewust te zijn van je omgeving en actief te blijven scannen, kun je risico’s minimaliseren en genieten van een soepele en plezierige rit op de weg.

Motorrijden met rugtas

Het dragen van een rugzak op de motor kan gevaarlijk zijn en wordt over het algemeen niet aanbevolen. Dit komt omdat het extra gewicht op je rug kan zorgen voor een onevenwichtige verdeling van het gewicht op de motor, wat kan leiden tot instabiliteit en verminderde controle over de motor.

Bovendien kan een rugzak op je rug je bewegingsvrijheid beperken, waardoor je minder flexibel en minder snel kunt reageren in noodgevallen. In geval van een ongeluk kan een rugzak ook extra schade aan je rug en ruggegraat veroorzaken.

Als je toch een rugzak wilt dragen op de motor, zorg er dan voor dat je een rugzak kiest die speciaal is ontworpen voor motorrijders en die stevig vastgemaakt kan worden aan de motor, zodat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de rugzak niet te groot en te zwaar is en dat je geen breekbare of gevaarlijke items meeneemt.

Hieronder zijn nog een paar tips vermeld als je gaat rijden met een rugzak:

 1. Kies een rugzak die past bij het type rijden dat je doet. Als je bijvoorbeeld off-road rijdt, kies dan voor een rugzak die gemaakt is van stevige materialen en die speciaal ontworpen is voor ruw terrein. Als je lange afstanden aflegt op de snelweg, kies dan voor een slankere, gestroomlijnde rugzak die minder windweerstand biedt.
 2. Vermijd het dragen van zware of onstabiele items in je rugzak. Zware of onstabiele items kunnen ervoor zorgen dat het gewicht van de rugzak ongelijk verdeeld wordt, wat het moeilijker kan maken om de motor onder controle te houden.
 3. Zorg ervoor dat je rugzak goed vastgemaakt is aan je lichaam. Dit kan helpen voorkomen dat de rugzak gaat schuiven tijdens het rijden, wat kan leiden tot afleiding en vermindering van de controle over de motor.
 4. Vermijd het dragen van scherpe of breekbare items in je rugzak. Als je een ongeluk krijgt, kunnen deze items breken en schade aanrichten aan je lichaam.
 5. Wees je bewust van het extra gewicht dat je meedraagt in je rugzak. Dit kan van invloed zijn op de manier waarop je de motor bestuurt en kan leiden tot vermoeidheid of spierspanning. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt en strekoefeningen doet om de spieren te ontspannen.
 6. Tot slot, als je een passagier achterop hebt zitten, dan is het dragen van een rugzak niet aan te raden, omdat het extra gewicht de motor instabiel kan maken. In dit geval kun je beter kiezen voor een zadeltas of koffer om je spullen in op te bergen.

Bij verkeerslichten naar voren rijden?

Onderstaand artikel is met dank aan de Motorrijders Actie Groep (MAG).

Met de motor doorrijden naar voren bij rood licht, mag dat wel? Veel motorrijders doen het en het gaat ook bijna altijd goed: naar voren rijden bij rood licht. Maar mag het ook?

In de Gedragscode filerijden lees je dat je op de motor tussen stilstaand en langzaam rijdend verkeer door mag rijden. Op wegen met meer dan twee rijstroken rijd je daarbij tussen het verkeer op de twee meest linker rijstroken (rijstrook 1 en 2). Belangrijk is dat deze gedragscode alleen op de snelweg geldt, en niet voor de rij auto’s die elders voor rood staat. Daar zou je dus niet langs mogen rijden.

Doorgetrokken streep
Toch rijden veel motorrijders bij rood naar voren. Als er op een weg met twee of meer rijstroken auto’s voor rood staan, kan dat vaak ook makkelijk. Gaat het om een enkele rijstrook, dan moet je vaak een of twee keer over een doorgetrokken streep rijden om vooraan te komen. Fout, dus. Om diezelfde reden mag je niet over het ene voorsorteervak naar voren rijden om in een ander vak vooraan te gaan staan.

Stopstreep
Zolang het licht op rood staat, is er natuurlijk nog een streep waar je niet overheen mag: de stopstreep, inderdaad. Rijd je met je motor langs een rij wachtende auto’s, dan kan je vrijwel nooit zien of er tussen de voorste auto en de stopstreep voldoende ruimte voor jouw motor is.

Veilig
Naar voren rijden wordt meestal gedoogd, maar er is geen officieel gedoogbeleid. Belangrijk is dat er ruimte en tijd moet zijn om het veilig te doen. Passeer stilstaand verkeer altijd met lage snelheid en zonder anderen te hinderen. Voorkom dus dat nog onderweg bent als het licht alweer op groen springt. Dat betekent dat je de verkeersregeling goed moet kennen, of dat je alleen naar voren rijdt als je ziet dat kruisend verkeer net groen krijgt. Voorkom ook altijd dat je met je motor midden op een zebrapad of een fietsoversteekplaats komt te staan. Hou je je ook nog aan de hierboven genoemde regels, dan is er bijna geen agent die je gaat bekeuren.

Gedragscode
Het Motorplatform, een overlegorgaan waar onder meer MAG, politie en het Openbaar Ministerie in vertegenwoordigd zijn, heeft overwogen om naast de gedragscode voor filerijden ook regels op te stellen voor het bij rood licht naar voren rijden. Daar is uiteindelijk van afgezien: er zijn bij verkeerslichten zo veel verschillende situaties dat er geen eenduidige gedragscode voor op te stellen is. Het komt dus allemaal neer op gezond verstand en respect voor andere weggebruikers. Als dat je basis is, is de kans op een bekeuring of verwijtende blikken minimaal.

Bekeuring
De andere kant van het verhaal is dat een rechter eind 2022 uitspraak deed in een zaak rond een motorrijder die op een provinciale weg bij rood naar voren reed. De agent die hem bekeurde deed dat omdat de motorrijder op een kruispunt niet de richting volgde die door de voorsorteerstrook werd aangegeven. De advocaat van de motorrijder gaf aan dat zijn cliënt de gedragsregels voor filerijden volgde – maar die gelden dus alleen bij files op snelwegen, en al helemaal niet als je rechtdoor gaat terwijl je over een andere voorsorteerstrook aan komt rijden. De bekeuring van 240 euro bleef staan. Jammer voor de motorrijder in kwestie. Nog jammerder voor ons, omdat deze uitspraak ongetwijfeld weer een handvol automobilisten inspireert om een bestraffende vinger te heffen of ons de doorgang te beletten als we rustig naar voren rijden.

Niet de eerste
Drie belangrijke tips tot slot:
1. Rij nooit naar voren als er een vrachtwagen vooraan staat. Je zal de eerste niet zijn die wordt overreden omdat de je motor afslaat en de chauffeur je vanaf zijn hoge plek niet ziet staan.
2. Sta je achteraan de in rij, stel jezelf dan indien mogelijk zo op dat je een vluchtweg hebt. Ga dus nooit te dicht op je voorganger staan en houd achteropkomend verkeer via je spiegels in de gaten. Je zal de eerste niet zijn die voor rood van achteren aangereden wordt.
3. Sta je vooraan en springt het licht op groen, geef dan pas gas als je zeker weet dat de weg vrij is. Je zal de eerste niet zijn… Precies.

Bron: Motorrijders Actie Groep (MAG)

Check je motor in het voorjaar

Fantastisch dat je weer de weg op gaat met je motor in het voorjaar! Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je motor klaar is voor het nieuwe seizoen:

 1. Controleer de banden: Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat ze in goede staat verkeren. Controleer ook het profiel op slijtage.
 2. Accu: Als je de accu hebt verwijderd tijdens de winteropslag, plaats deze dan terug en laad hem volledig op. Controleer de accu op eventuele tekenen van corrosie.
 3. Vloeistoffen: Controleer het oliepeil en de kwaliteit van de olie. Controleer ook het niveau van de remvloeistof en koelvloeistof.
 4. Remmen: Controleer de remmen op slijtage en zorg ervoor dat ze goed functioneren. Controleer ook de remvloeistofniveaus.
 5. Verlichting: Controleer alle verlichting, inclusief koplampen, remlichten, richtingaanwijzers en achterlichten. Zorg ervoor dat alle lampen goed werken.
 6. Ketting: Smeer de ketting en controleer de spanning. Een goed gesmeerde en afgestelde ketting verbetert de prestaties en veiligheid.
 7. Remschijven: Controleer de remschijven op slijtage en vervang ze indien nodig.
 8. Luchtfilter: Controleer de staat van het luchtfilter en vervang het indien nodig.
 9. Smering: Smeer bewegende delen, zoals hendels en scharnieren, om soepele werking te garanderen.
 10. Controleer alle bouten en moeren: Zorg ervoor dat alle bevestigingsmiddelen goed zijn vastgedraaid.
 11. Brandstofsysteem: Controleer het brandstofsysteem op lekken en zorg ervoor dat de carburateurs of brandstofinjectoren schoon zijn.
 12. Testrit: Maak een korte testrit om te controleren of alles naar behoren werkt. Luister naar ongewone geluiden en let op eventuele trillingen.
 13. Veiligheidsuitrusting: Controleer je helm, handschoenen, laarzen en andere veiligheidsuitrusting om ervoor te zorgen dat alles in goede staat is.
 14. Verzekering en registratie: Zorg ervoor dat je motorfietsverzekering en registratie up-to-date zijn.

Geniet van je ritten in het voorjaar en houd altijd rekening met de verkeersregels en veiligheid op de weg. En vergeet vooral niet je regenpak mee te nemen en tijdig aan te trekken!

Voortgezette rijopleiding

Een aanvullende rijopleiding na het behalen van je motorrijbewijs is essentieel om je rijvaardigheden te verfijnen en je veiligheid op de weg te vergroten. Deze trainingen bieden geavanceerde technieken voor bochtenwerk, remmen en manoeuvreren, waardoor je beter voorbereid bent op diverse rijomstandigheden en noodsituaties. De KNMV biedt hiervoor een aantal opleidingen. Een aantal leden neemt deel aan de VRO2-cursus op 7 april. Heb je ook belangstelling? Door bij de aanmelding te vermelden dat je lid bent van ‘n Tuf, ontvang je € 12,50 korting voor de VRO2-cursus van 7 april (vol=vol). Meer informatie over de VRO2-cursus is te vinden op de website van KNMV.

Uiteraard heeft de KNMV veel meer opleidingen, zodat er voor iedereen wel een opleiding te vinden is die bij je past. Het volledige overzicht van de opleidingen van de KNMV is hier te vinden.

Vering afstellen

In het vorige bericht hadden we het over het belang van vering in het algemeen. Soms kun je zelf al vrij eenvoudig de vering van je motor zodanig veranderen, dat het weggedrag van de motor fors verbeterd.

Veervoorspanning instellen
De veervoorspanning van een motorfiets heeft directe invloed op het gedrag van de vering en kan verschillende gevolgen hebben. De veervoorspanning verwijst naar de mate waarin de vering is voorgespannen om het gewicht van de motorfiets en de berijder te compenseren. Hier zijn enkele gevolgen van de veervoorspanning op een motorfiets:

 1. Rijhoogte: Door de veervoorspanning aan te passen, kan de rijhoogte van de motorfiets worden gewijzigd. Het verhogen van de veervoorspanning zal de motorfiets hoger laten zitten, terwijl het verlagen ervan de motorfiets lager doet zitten. Een juiste rijhoogte zorgt voor een goede balans tussen grondspeling, stabiliteit en wendbaarheid.
 2. Belasting en gewichtsverdeling: De veervoorspanning kan worden aangepast aan de belading van de motorfiets. Als de motorfiets zwaar beladen is, kan het verhogen van de veervoorspanning helpen om het extra gewicht beter te compenseren en de vering steviger te maken. Dit verbetert de stabiliteit en voorkomt dat de motorfiets te veel doorzakt. Bij minder belasting kan het verlagen van de veervoorspanning de vering soepeler maken en zorgen voor een comfortabelere rit.
 3. Grondspeling: De veervoorspanning heeft invloed op de grondspeling van de motorfiets. Een hogere veervoorspanning verhoogt de grondspeling, waardoor de motorfiets beter bestand is tegen oneffenheden in de weg en hobbels. Dit kan vooral belangrijk zijn bij off-road rijden of bij het nemen van scherpe bochten waar extra ruimte nodig is.
 4. Stabiliteit en handling: Een juiste veervoorspanning draagt bij aan de stabiliteit en het weggedrag van de motorfiets. Het zorgt voor een optimale gewichtsverdeling tussen de voor- en achtervering, waardoor de motorfiets beter in balans blijft tijdens het rijden. Een te zachte veervoorspanning kan leiden tot doorzakken, onvoorspelbaar gedrag en verminderde stabiliteit, terwijl een te harde veervoorspanning kan resulteren in stijfheid en een verminderde grip.

Het aanpassen van de veervoorspanning kan een effectieve manier zijn om de vering van een motorfiets af te stemmen op de specifieke behoeften van de berijder, het gewicht en de rijomstandigheden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het afstellen van de veervoorspanning invloed kan hebben op andere aspecten van de vering, zoals demping. Het is raadzaam om de handleiding van de motorfiets te raadplegen of advies in te winnen bij een professionele monteur voor specifieke aanbevelingen met betrekking tot de veervoorspanning als je niet zeker bent van de zaak.

Ingaande en uitgaande demping
Het afstellen van de ingaande en uitgaande demping is lastiger. Zonder technische kennis en de gevolgen kun je het beter overlaten aan de specialist. Ga je er toch mee aan de gang, houd dan het aantal kliks van de wijzigingen bij, zodat je weer terug kunt naar de beginafstelling. Het aanpassen van de ingaande en uitgaande demping van een motorfiets heeft directe invloed op het gedrag van de vering en kan verschillende gevolgen hebben. Ingaande demping verwijst naar de demping bij het inveren van de vering, terwijl uitgaande demping betrekking heeft op de demping bij het uitveren van de vering. Hier zijn enkele gevolgen van het veranderen van de ingaande en uitgaande demping:

 1. Controle over de vering: Door de ingaande demping aan te passen, kan de snelheid waarmee de vering inverent worden gereguleerd. Een sterkere ingaande demping zorgt voor meer weerstand en maakt de vering langzamer, terwijl een zwakkere ingaande demping zorgt voor minder weerstand en een snellere invering. Dit heeft invloed op hoe de vering reageert op oneffenheden in de weg en helpt bij het behouden van controle en grip.
 2. Terugvering: De uitgaande demping bepaalt de snelheid waarmee de vering uitveert na het inveren. Een hogere uitgaande demping zorgt voor meer weerstand en vertraagt de uitvering, terwijl een lagere uitgaande demping zorgt voor minder weerstand en een snellere uitvering. Het aanpassen van de uitgaande demping kan invloed hebben op het absorberen van hobbels, het voorkomen van stuiteren en het behouden van contact met de weg.
 3. Stabiliteit en handling: De demping speelt een cruciale rol in de stabiliteit en handling van een motorfiets. Een juiste demping helpt bij het absorberen van oneffenheden en trillingen, waardoor de motorfiets stabiel blijft en beter reageert op stuurbewegingen. Het veranderen van de ingaande en uitgaande demping kan de stabiliteit en handling beïnvloeden. Een te zachte demping kan resulteren in overmatig doorzakken, onvoorspelbaar gedrag en verminderde stabiliteit, terwijl een te stijve demping kan leiden tot een stug rijgedrag en een verminderde grip.
 4. Comfort en rijkwaliteit: Het aanpassen van de demping kan ook de mate van comfort en rijkwaliteit beïnvloeden. Een goed afgestelde demping zorgt voor een soepele en gecontroleerde rit, waarbij schokken en trillingen worden geminimaliseerd. Het veranderen van de demping kan helpen bij het aanpassen van de motorfiets aan de persoonlijke voorkeuren van de berijder en de specifieke rijomstandigheden.

Het is belangrijk op te merken dat het afstellen van de demping een delicaat proces is dat een zorgvuldige benadering vereist. Het kan handig zijn om de handleiding van de motorfiets te raadplegen of advies in te winnen bij een professionele monteur met ervaring in het afstellen van veringssystemen. Het geleidelijk aanpassen van de demping en het testen van de motorfiets in verschillende rijomstandigheden kan helpen om de gewenste balans te vinden tussen controle, stabiliteit, comfort en rijkwaliteit.

Het belang van vering

De vering van een motorfiets heeft een grote invloed op het weggedrag van de motorfiets. Een goede vering zorgt ervoor dat de motorfiets stabiel en comfortabel rijdt, ook bij ongelijke wegomstandigheden. Een slechte vering kan ervoor zorgen dat de motorfiets onstabiel, oncomfortabel en moeilijk te besturen is.

De vering van een motorfiets bestaat uit twee delen: de veer en de demping. De veer zorgt ervoor dat de motorfiets opveren als er een oneffenheid in de weg wordt geraakt. De demping zorgt ervoor dat de motorfiets niet te ver opveert en dat de motorfiets weer snel zijn normale positie bereikt.

De vering van een motorfiets kan worden aangepast aan de rijstijl en de wensen van de motorrijder. De veerweg kan worden aangepast aan de grootte van de motorrijder en aan de gewichtsverdeling van de motorfiets. De demping kan worden aangepast aan de rijstijl van de motorrijder en aan de omstandigheden waarin de motorfiets wordt gereden.

Een goede vering is belangrijk voor de veiligheid van de motorrijder. Een goede vering zorgt ervoor dat de motorfiets stabiel en controleerbaar blijft, ook bij ongelijke wegomstandigheden. Dit kan het risico op ongelukken verkleinen.

Een goede vering is ook belangrijk voor het comfort van de motorrijder. Een goede vering zorgt ervoor dat de motorrijder minder wordt geschud bij ongelijke wegomstandigheden. Dit kan vermoeidheid en pijn verminderen.

Als je een motorfiets koopt, is het belangrijk om te letten op de vering. Een goede vering is een investering in de veiligheid en het comfort van de motorrijder.

Winterklaar maken


Het winterklaar maken en onderhouden van je motorfiets is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze in goede conditie blijft tijdens de koude wintermaanden. Hier zijn enkele tips om je motor in de winter te beschermen:

 1. Opslagplaats: Als mogelijk, bewaar je motorfiets binnen, bijvoorbeeld in een garage. Dit beschermt de motor tegen de elementen en temperatuurschommelingen.
 2. Brandstofstabilisator: Voeg een brandstofstabilisator toe aan de brandstoftank om te voorkomen dat de brandstof in de carburateur of brandstofinjectie veroudert en problemen veroorzaakt.
 3. Accu: Verwijder de accu of gebruik een druppellader om de accu opgeladen te houden. Koude temperaturen kunnen de accu ontladen, dus regelmatig controleren en onderhouden is belangrijk.
 4. Banden: Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat deze op het juiste niveau is. Als je motor voor langere tijd wordt opgeslagen, overweeg dan om het gewicht van de motor van de banden te halen door deze op te tillen met een paddockstand.
 5. Olie en filter: Ververs de motorolie en vervang het oliefilter voordat je de motor opslaat. Schone olie beschermt de motor tegen corrosie.
 6. Antivries: Controleer het koelsysteem en zorg ervoor dat er voldoende antivries in het systeem zit om bevriezing te voorkomen.
 7. Smering: Smeer bewegende delen, zoals de ketting en andere verbindingen, om roest te voorkomen.
 8. Afdichtingen: Controleer en smeer de afdichtingen en rubberen onderdelen om ze soepel te houden.
 9. Cover: Bedek de motorfiets met een ademende motorhoes om stof en vocht buiten te houden.
 10. Start de motor af en toe: Als je de mogelijkheid hebt, start de motor af en toe en laat deze een tijdje draaien om de smering en bewegende delen te behouden.
 11. Vorstbescherming: Als de temperatuur erg laag wordt, overweeg dan om het koelsysteem te beschermen tegen bevriezing met een koelvloeistof die geschikt is voor koude temperaturen.
 12. Bandenonderhoud: Als je van plan bent om in de winter te blijven rijden, overweeg dan om winterbanden te gebruiken voor extra grip op gladde wegen.

Tweedehands motor kopen

Niet iedereen is in staat een nieuwe motor aan te kopen. Gelukkig zijn er ook voldoende prima tweedehands motoren te koop. Hieronder staan een aantal tips die je een kunnen helpen te voorkomen dat je een kat in de zak koopt.

 1. Bepaal jouw budget: Zorg ervoor dat je een realistisch budget vaststelt en houd daarbij ook rekening met de kosten voor verzekering en onderhoud.
 2. Onderzoek: Doe voldoende onderzoek voordat je een beslissing neemt. Zoek naar de modellen en merken die jouw voorkeur hebben en maak een lijstje van de voor- en nadelen.
 3. Inspectie: Voordat je tot aankoop overgaat, inspecteer de motorfiets zorgvuldig. Kijk naar de staat van de banden, remmen, vering, motorblok, enz. Als je geen verstand hebt van motoren, neem dan iemand mee die er wel verstand van heeft.
 4. Proefrit: Maak altijd een proefrit voordat je tot aankoop overgaat. Dit geeft je een idee van hoe de motorfiets rijdt en of alles goed werkt.
 5. Onderhoudsgeschiedenis: Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis van de motorfiets en kijk of er regelmatig onderhoud is gepleegd. Vraag ook naar eventuele reparaties of vervangingen die zijn uitgevoerd.
 6. Papierwerk: Controleer of alle papieren in orde zijn, zoals het kentekenbewijs, het onderhoudsboekje en de facturen van reparaties.
 7. Verzekering: Controleer de verzekeringsgeschiedenis van de motorfiets en zorg ervoor dat de motorfiets verzekerd is voordat je ermee gaat rijden.
 8. Garantie: Vraag of er nog garantie op de motorfiets zit en zo ja, wat er allemaal onder de garantie valt.

Motorbanden!

Motorbanden zijn een belangrijk onderdeel van elke motorfiets. Ze zijn verantwoordelijk voor het contact tussen de motorfiets en de weg, en ze zorgen ervoor dat de motorfiets bestuurbaar en veilig is. Motorbanden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, en ze zijn ontworpen voor verschillende rijomstandigheden.

De belangrijkste factoren bij het kiezen van een motorband zijn het type motorfiets, het rijgedrag en de rijomstandigheden. Voor sportieve motorfietsen zijn bijvoorbeeld andere banden nodig dan voor toermotorfietsen. En voor motorrijders die veel in de regen rijden, zijn andere banden nodig dan voor motorrijders die alleen in de droge rijden.

Motorbanden zijn gemaakt van een rubbermengsel dat is ontworpen om bestand te zijn tegen slijtage, warmte en olie. Het loopvlak van de band is voorzien van een profiel dat ervoor zorgt dat de band grip heeft op de weg. De breedte van het loopvlak, de diepte van het profiel en de vorm van het profiel zijn afhankelijk van het type motorfiets en de rijomstandigheden.

Motorbanden moeten regelmatig worden gecontroleerd op slijtage. Als de banden te versleten zijn, moeten ze worden vervangen. Versleten banden kunnen leiden tot een verminderde grip, een verhoogde remweg en een onveilig rijgedrag.

Bij de aanschaf en het gebruik van motorbanden zijn er verschillende belangrijke aspecten om op te letten. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 1. Bandenmaat: Controleer de juiste bandenmaat die geschikt is voor jouw specifieke motorfiets. Deze informatie is te vinden in de handleiding van de motor of op de zijwand van de oude banden.
 2. Bandentype: Er zijn verschillende soorten motorbanden, zoals sportbanden, toerbanden, offroadbanden, etc. Kies een type band dat past bij jouw rijstijl, het soort terrein waarop je rijdt en de wegomstandigheden waarin je meestal verkeert.
 3. Grip en prestaties: Beoordeel de grip en prestaties van de banden. Dit kan onder andere worden beïnvloed door het profielontwerp en het gebruikte rubbermengsel. Controleer of de banden geschikt zijn voor de weersomstandigheden waarin je normaal gesproken rijdt, zoals natte omstandigheden.
 4. Merk en kwaliteit: Kies voor gerenommeerde merken en bekijk de beoordelingen en ervaringen van andere motorrijders. Kwaliteitsbanden kunnen een verschil maken in termen van duurzaamheid, prestaties en veiligheid.
 5. Bandenspanning: Controleer of de banden de aanbevolen bandenspanning kunnen behouden. Dit heeft invloed op de prestaties, veiligheid en levensduur van de banden.
 6. Budget: Overweeg je budget bij de aanschaf van motorbanden. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te bezuinigen, is het belangrijk om te investeren in kwaliteitsbanden die geschikt zijn voor jouw motorfiets en rijstijl.

Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een professionele bandenspecialist of motordealer, aangezien zij deskundig advies kunnen geven op basis van jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je motorfiets altijd goed is uitgerust met veilige banden.

Tips voor beginnende motorrijders

Net je rijbewijs gehaald en je voelt je de koning van de weg. Was het maar zo’n feest. Pas na vele kilometers en vele uren rijden wordt het gevoel werkelijkheid. Onderstaande tips kunnen je hiermee op weg helpen.

 1. Blijf gefocust: Blijf altijd gefocust op de weg en vermijd afleidingen zoals telefoons of andere apparaten.
 2. Begin met een lichte motor: Begin met een motorfiets die past bij jouw ervaringsniveau. Een lichte motor is gemakkelijker te beheersen dan een zware motor.
 3. Draag beschermende kleding: Zorg ervoor dat je altijd goede motorkleding draagt om jezelf te beschermen in geval van een ongeluk.
 4. Oefen op afgelegen plaatsen: Oefen de basisvaardigheden op afgelegen plaatsen, zoals een parkeerplaats, voordat je de weg op gaat.
 5. Wees defensief: Wees alert op andere weggebruikers en houd voldoende afstand. Verwacht niet dat andere weggebruikers je zien en anticiperen op hun gedrag.
 6. Wees voorzichtig in bochten: Wees extra voorzichtig in bochten. Begin met langzame bochten en werk geleidelijk aan naar hogere snelheden.
 7. Onderhoud je motor: Houd je motor in goede staat door regelmatig onderhoud uit te voeren en inspecteer regelmatig bandenspanning, remmen en verlichting.
 8. Rijd binnen je grenzen: Blijf binnen je eigen grenzen en overschat je eigen vaardigheden niet. Bouw geleidelijk aan ervaring op en neem geen onnodige risico’s.
 9. Volg een rijtraining: Naast een goede basisrijopleiding is essentieel voor beginnende motorrijders een vervolg training te volgen. Hier scherp je niet alleen de basisvaardigheden aan, maar leer je ook risico’s te mijden, vlotter en veiliger te rijden.
 10. Leer van anderen: Praat met andere motorrijders en leer van hun ervaringen en tips. Zo kun je jezelf blijven verbeteren.

De functie van motorkleding

Motorkleding is er in alle soorten en maten. De keuze ligt bij jezelf. De meesten kiezen voor motorkleding die past bij zijn of haar motor en persoonlijke smaak. Toch is het goed even stil te staan waarom het dragen van goede motorkleding zo belangrijk is:

 1. Bescherming tegen verwondingen: Motorrijden kan gevaarlijk zijn en een ongeluk kan ernstige verwondingen veroorzaken. Goede motorkleding biedt bescherming tegen verwondingen bij een val of botsing. De kleding kan helpen om de impact van een val te absorberen en kan schaafwonden en snijwonden voorkomen.
 2. Bescherming tegen de elementen: Motorrijden kan ook ongemakkelijk worden bij slecht weer. Goede motorkleding biedt bescherming tegen regen, wind, kou en hitte, waardoor het comfortabeler wordt om te rijden.
 3. Zichtbaarheid: Goede motorkleding kan ook bijdragen aan de zichtbaarheid van de rijder. Reflecterende materialen op de kleding zorgen ervoor dat de rijder beter zichtbaar is voor andere weggebruikers, vooral bij weinig licht.
 4. Comfort: Goede motorkleding is speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van motorrijders. Het is gemaakt van materialen die ademend zijn en vocht afvoeren, waardoor het comfortabeler wordt om te rijden, zelfs bij warm weer.
 5. Stijl: Tot slot kan goede motorkleding er ook nog eens stijlvol uitzien en bijdragen aan de uitstraling van de rijder. Het is belangrijk om de juiste kleding te kiezen die past bij jouw rijstijl en persoonlijkheid.

Motoren tussen de files doorrijden?

Onderstaand artikel is met dank aan de ANWB.

1. Mogen motorrijders tussen de files door rijden?

Het is niet bij wet geregeld dat motoren tussen de files door mogen rijden, maar er is een gedragscode met bijbehorende gedragsregels: een motorrijder mag tussen een file door rijden. Het snelheidsverschil tussen de motor en de auto’s mag niet meer dan 10 km/uur zijn. Motorrijders moeten kiezen voor de ruimte tussen de meest linker banen. Als ze gaan invoegen omdat de file weer rijdt, geven ze dat aan met hun richtingaanwijzers.

2. Kunnen motorrijders niet gewoon tussen de auto’s meerijden?

Nee, dat is niet in hun belang en niet in dat van de automobilist. Bij een file gebeuren de meeste ongelukken achteraan, en motorrijders zijn nu eenmaal kwetsbaar. Daar willen ze niet blijven hangen. Bovendien helpen ze mee aan het optimaal benutten van de ruimte op de weg, waardoor de file korter zal zijn.

3. Hoe kan een automobilist het beste met motorrijders omgaan?

Zorg voor voldoende ruimte. Hoewel de laatste jaren het overgrote merendeel van de automobilisten dat doet, zijn er ook nog steeds die juist de ruimte dichthouden. Dat zorgt voor extra opstoppingen. Ruimte maken als er een motor aankomt, geeft vaak aanleiding tot een bedankje van de motorrijder. Blijf daarnaast alert op je buitenspiegels. Het gevaarlijkst voor motorrijders zijn automobilisten die in een impuls van baan veranderen vlak voor hun neus. Of automobilisten die zo druk aan het lezen zijn, dat ze ongemerkt naar de andere baan toe kruipen. Wat helemaal uit den boze is, is in de file het portier openen, bijvoorbeeld als het erg warm is.

4. Waar moet de motorrijder zich aan houden?

Een motorrijder moet het snelheidsverschil niet te groot maken en als de file weer rijdt, gewoon invoegen. Alarmlichten zijn nuttig als een motorrijder een file nadert, om het overige verkeer op zijn aanwezigheid te attenderen. Eenmaal tussen de auto’s rijdend kunnen de alarmlichten uit. Als er meerdere motoren tussen de file door rijden, moeten ze onderling een afstand van ongeveer twee auto’s aanhouden. Bij snelwegen met meer dan twee rijstroken, mag een motorrijder tussen de twee meest linker rijstroken rijden en niet over vluchtstroken, verdrijvingsvlakken, puntstukken en dergelijke. Motorrijders houden uit zichzelf al rekening met de strepen op de weg. Die kunnen glad zijn, net als asfalt dat in kieren in de weg is gegoten ter reparatie. In dat geval willen ze daar naast rijden.

5. Wat zijn de regels in het buitenland?

Dat verschilt per land. In Duitsland mag het niet, maar de overheid kijkt daar naar de mogelijkheid om motoren over de vluchtstrook te laten rijden. Dat is volgens de deskundigen daar de veiligste optie. Italiaanse motorrijders hebben die conclusie zelf al getrokken en duiken bij iedere vertraging de vluchtstrook op. In Engeland is het normaal dat motorrijders de vrije ruimte benutten. In België gelden ongeveer dezelfde regels als in Nederland. Motorrijders mogen daar de files voorbijrijden met een snelheid van maximaal 50 km/uur en op voorwaarde dat het verschil in snelheid met de auto’s die zij voorbijrijden niet groter is dan 20 km/uur. Motorrijders die auto’s willen passeren die traag rijden of stilstaan, moeten hiervoor gebruikmaken van de twee uiterst linker rijstroken. En Frankrijk? Iedereen die wel eens op de Périférique van Parijs in de file heeft gestaan, weet dat motorrijders daar zonder wroeging met hoge snelheden tussen de stilstaande of langzaam rijdende auto’s doorknallen. Reden voor de Franse overheid om steeds strenger op te treden tegen motorrijders. Voor automobilisten geldt daar: wees op extreme situaties voorbereid.

Motorrijden in de regen

Het is waarschijnlijk niemands favoriet, maar motorrijden in de regen kan plezierig en uitdagend zijn, maar met de juiste voorbereiding en techniek kun je veilig en comfortabel rijden. Hier zijn enkele tips:

 1. Kies de juiste uitrusting: Draag regenkleding om jezelf droog te houden en overweeg ook een vizier of bril die speciaal ontworpen is om je zicht te verbeteren in de regen. Ook is het belangrijk goed zichtbaar te zijn in de regen. Draag daarom bij voorkeur een regenpak met fluoriserende vlakken en/of strepen.
 2. Verminder je snelheid: De grip van je banden is verminderd op nat wegdek. Een gemiddelde motorband heeft in de regen nog steeds 70% van de grip die de band zou hebben bij droog weer. Rijd daarom langzamer dan je normaal zou doen en houd meer afstand tussen jou en de voertuigen voor je.
 3. Gebruik beide remmen: Bij het remmen in de regen, gebruik je het beste beide remmen. Druk geleidelijk op de remmen in plaats van snel en hard te remmen, dit kan leiden tot uitglijden en verlies van controle over de motor.
 4. Gebruik je achterrem met beleid: Vermijd overmatig gebruik van de achterrem, vooral in bochten, omdat dit kan leiden tot uitglijden en verlies van controle over de motor.
 5. Hou rekening met gladde plekken: Houd rekening met plaatsen waar het wegdek glad kan zijn, zoals verkeersdrempels, zebrapaden en putdeksels. Pas je snelheid en rijstijl aan om veilig door deze gebieden te rijden.
 6. Wees extra voorzichtig in bochten: Verminder je snelheid voordat je de bocht in gaat, en probeer een rechte lijn te behouden terwijl je door de bocht gaat. Vermijd abrupte bewegingen, omdat deze kunnen leiden tot slippen.
 7. Rijd defensief: Wees alert op andere weggebruikers en anticiperen op onverwachte situaties. Rijd defensief en houd je aandacht gericht op de weg en het verkeer om je heen.
 8. Oefen in veilige omstandigheden: Als je weinig ervaring hebt met het rijden in de regen, oefen dan eerst op een rustige plek, zoals een parkeerplaats. Bouw je vaardigheden op voordat je op drukkere wegen gaat rijden.

Door deze tips op te volgen kun je veilig en met vertrouwen rijden in de regen. Vergeet niet dat het verminderen van je snelheid en het rijden defensief zijn de sleutels tot het vermijden van ongevallen en het veilig aankomen op je bestemming

Motorrijden in groepen

Motorrijden in groepen kan een geweldige manier zijn om te genieten van de weg en het gezelschap van andere motorrijders, maar het is ook belangrijk om te realiseren dat het ook gevaarlijk kan zijn. Hier zijn enkele van de risico’s die motorrijders in groepen onder ogen moeten zien:

 1. Overdreven snelheid: Als motorrijders in groepen rijden, kunnen ze soms de neiging hebben om sneller te rijden dan ze zouden doen als ze alleen waren. Dit verhoogt het risico op ongelukken, vooral als er niet rekening gehouden wordt met de omstandigheden, zoals weersomstandigheden of het verkeer.
 2. Onzichtbare rijder: In groepen kunnen motorrijders soms onzichtbaar zijn voor andere weggebruikers, omdat ze zich achter andere rijders bevinden. Dit vergroot het risico op aanrijdingen, omdat andere weggebruikers hen niet zien aankomen.
 3. Slechte communicatie: Het is belangrijk dat motorrijders in groepen goed communiceren, zodat ze weten wat de andere rijders doen. Als de communicatie niet goed is, kan dit leiden tot verwarring en ongelukken.
 4. Risico op aanrijdingen: Als motorrijders dicht bij elkaar rijden, bestaat het risico op aanrijdingen als er plotseling iets verandert, zoals een auto die inhaalt of een onverwachte bocht.
 5. Vermoeidheid: Als motorrijders in groepen lange afstanden afleggen, kunnen ze vermoeid raken. Dit kan leiden tot vermindering van de concentratie en verhoogt het risico op ongelukken.

Om deze risico’s te verminderen, is het belangrijk dat motorrijders in groepen voorzichtig rijden, goed communiceren en rekening houden met de omstandigheden. Het is ook aan te bevelen om regelmatig pauzes te nemen om te rusten en de vermoeidheid te verminderen.

In het algemeen is het belangrijk om altijd verantwoordelijk te rijden, of je nu alleen of in een groep bent. Het is beter om veilig te rijden en op tijd te stoppen, dan om snelheid te maken en het risico te nemen op ongelukken.

Groepsgrootte tourritten

Het komt regelmatig voor dat tijdens de tourritten de groepsgrootte te groot is. De motorrijder die voorop rijdt kan de achterste rijders niet in de gaten houden, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan doordat de achterste rijders harder gaan rijden dan wenselijk of zelfs boven hun kunnen. Zes motoren achter elkaar is ongeveer het maximum om prettig samen te rijden. Mocht de degene die voorop rijdt, vragen of de groep gesplitst kan worden, geef er dan gehoor aan.

Over het algemeen kan gesteld worden dat hoe kleiner de groep is, hoe meer rijplezier het voor iedereen oplevert. Als degene die voorop rijdt bij de pauzeplaats de motor op een zichtbare plek plaatst, kun je toch weer gezellig samen op het terras bijkletsen.

Voorrijders bij tourritten

Als je het inschrijfformulier eens goed leest, zie je dat daar onder meer op vermeld staat: 
Er is geen sprake van voorrijders, indien men zelf kiest om gezamenlijk voor te rijden geschiedt dit geheel voor eigen risico.” Kort gezegd komt het er op neer dat iedereen voor zichzelf rijdt. Iedereen bepaald zelf of hij degene die voor hem of haar rijdt wel of niet volgt. Ook moet je voor jezelf beslissen of je de route wel of niet wilt blijven volgen. In Nederland valt het over het algemeen wel mee met de consequenties. Over het algemeen worden problemen tussen de verzekeringsmaatschappijen opgelost. In bijvoorbeeld Duitsland is het geregeld in de wegenverkeerswet. Mochten hier geen duidelijke afspraken zijn gemaakt dat iedereen voor zichzelf rijdt, kunnen aansprakelijkheidsrisico’s ontstaan.

De volledige tekst op het inschrijfformulier is overigens als volgt: “Deelname aan deze tourtocht is geheel voor eigen rekening, risico en verantwoordelijkheid!! Er is geen sprake van voorrijders, indien men zelf kiest om gezamenlijk voor te rijden geschiedt dit geheel voor eigen risico. De Motorclub is op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele schades van welke aard dan ook tussen deelnemers onderling of tussen deelnemers en derden dan wel door derden door toedoen van deelnemers. Men verklaard in het bezit te zijn van een Nederlands rijbewijs A en men verklaard dat het motorrijtuig verzekerd is conform de in Nederland geldende wettelijke vereisten.”

Detectielussen bij verkeerslichten

Hoe voorkom je bij verkeerslichten dat je als motorrijder niet ‘herkent’ wordt en eindeloos moet wachten tot deze op groen springt? Meestal gebeurt dat pas nadat er een auto achter je is komen te staan. Best gek, met al die detectielussen in het wegdek. Op het fietspad herkennen de lussen wel gewoon fietsers en anders is er altijd nog het bekende drukknopje. Hoe valt dit op te lossen?

Anja Simons, motorrijder van de Verkeersongevallen Analisten van de Verkeerspolitie Rotterdam, legt uit hoe je dat kunt oplossen. Als je met je motorfiets over het kleine driehoekje rijdt in de detectielus (zie foto) dan wordt jouw motorfiets wél waargenomen door de lus en hoef je niet te wachten tot er een auto achter je komen te staan.


Overzicht van eerdere en nog komende artikelen:
1. Detectielussen bij verkeerslichten
2. Voorrijders bij tourritten
3. Groepsgrootte tourritten
4. Motorrijden in groepen
5. Motorrijden in de regen
6. Waarom je een helm moet dragen
7. Motoren tussen de files doorrijden?
8. De functie van motorkleding
9. Tips voor beginnende motorrijders
10. Motorbanden!
11. Tweedehands motor kopen
12. Winterklaar maken
13. Het belang van vering
14. Vering afstellen
15. Voortgezette rijopleiding
16. Check je motor in het voorjaar
17. Bij verkeerslichten naar voren rijden
18. Motorrijden met rugtas (juni 2024)
19. Kijktechniek (juli/augustus 2024)
20. Bochtentechniek (september 2024)
21. Je (eerste) motor kiezen (oktober 2024)
22. Aankoop van je (eerste) motor (november 2024)
23. Fouten bij aankoop van je eerste motor (december 2024)
24. ? (januari 2025)

“Als je een dag gelukkig wilt zijn: drink een biertje. Als je een jaar gelukkig wilt zijn: trouw. Als je altijd gelukkig wilt zijn: koop een motorfiets.” – Anoniem