Ritten 2022

19 maart 13:00 Lange onderbroekenrit (160KM)
Na een bakje koffie trappen we warm aangekleed, uiteraard met lange onderbroek onder het motorpak, de motoren aan en gaan we op weg voor ons eerste motorritje met ‘n Tuf in 2022. Achter het Lageveld bij Wierden rijden we door uitgestrekte veengebieden noordwaarts. Bij Mariënberg wordt nog een verrassend rondje gereden aan de zuidkant van de Vecht. Ook in het vroege voorjaar is de Rheeseweg in het noordelijke deel van het Vechtdal een genot om te rijden. We gaan nog niet alles verklappen, maar naarmate de rit verder vordert, wordt de route alleen nog maar mooier, als we binnendoor vanaf Ommen naar Dalfsen rijden, met als toetje het uitstapje naar Laag Zuthem.

Het Overijsselsch kanaal wordt twee keer gepasseerd

2 april 13:00 uur Natte Neuzenrit (160KM)
Vandaag bezoeken we de Achterhoek. Nieuwe routes maken valt niet altijd mee. Je zoekt toch weer wegen die we nog niet of zelden hebben gereden. Maar als je er eenmaal mee bezig bent ga je je er steeds meer in vastbijten. Zo ook bij deze rit. Je rijdt langs kastelen, landgoederen, boerenerven via kronkelende wegen, om zo ‘n rit in elkaar te zetten.  Deze keer gaat de rit langs kasteel Hackfort. Je ziet heel veel oude boerderijen. Je rijdt door bossen, langs akkergronden en dwars door een windmolenpark in aanleg. Nieuwsgierig geworden naar deze rit? Noteer de rit met stip in je agenda en rij gezellig mee.

Kasteel Hackfort in Vorden

18 april 11:00 Paashaasrit (160KM)
De rit start vanaf ons clubgebouw richting Zuna, waar we de Regge oversteken om daarna via de tunnel onder de N350  en de Regge nogmaals oversteken, richting Enter te rijden. Nadat we bij Goor het Twentekanaal  en de Poelsbeek over gestoken zijn, vervolgen we onze weg binnendoor richting Rietmolen. Vroeger (we worden oud) hebben we hier nog wel eens een café bezocht en de mooie verhalen van de kastelein aangehoord. We vervolgen onze weg en kruisen de Buurserbeek en de Berkel om langs de Duitse grens naar Meddo te rijden. Hier heb ik zelf (Bert A.) slechte herinnering aan doordat ik hier van mijn motor ben gezeild. Langs Winterswijk verder de Achterhoek in waar we de Keizersbeek 2 x kruisen en naar Silvolde rijden. We vervolgen onze weg door de Boven Slinge, Veengoot en de Baakse beek te passeren. Het zijn kleine waters maar belangrijk voor onze waterhuishouding. We rijden door Beltrum over de Leerinkbeek en de Berkel naar Geesteren waar we de Bolksbeek overkruisen. Over het Twentekanaal en de Schipbeek wordt de rit vervolgt door Markelo waar een eind komt aan de rivieren en beken tocht om vervolgens door het Schwarzwald weer bij ons clubhuis aan te komen. 

Mooi rijtje met geknotte wilgen

27 april 09:00 uur Koningsrit (150KM)
Om de koningsdagdrukte te vermijden doen we vandaag Duitsland aan. Maar voor we in Duitsland arriveren, rijden over veel boerenweggetjes in ons mooie Twente. De grens bij Hezingen gepasseerd, gaat de rit verder noordwaarts. Ons buitenlands avontuur bljift beperkt tot Schoonebeek, waar we de grens opnieuw oversteken. Wij rijden langs NAM-locatie 500, waar aardolie uit de grond gepomp wordt met de nieuwe jaknikkers. Na een klein stukje Drenthe, wordt weer aan de terugreis begonnen. Ook het Reestdal wordt aangedaan. Omdat we op tijd vertrekken blijft er voor iedereen genoeg tijd over om op een terrasje een drankje op onze koning te drinken.


‘Jaknikkers’ bij Schoonebeek

7 mei 18:00 uur 1e avondrit (80KM)
De eerste avondrit heeft voor iedereen wel wat moois. Wij rijden langs de schitterende boerderijen, waarbij je flink wat mooie bochten moet ronden. Onderweg zie je ook heidevelden. Halverwege de rit rijden we door de buurtschap Junne. Deze buurtschap ligt in een bocht van de Overijsselsche Vecht. In de bossen rond Junne werd tot eind jaren 60 hout gekapt dat vooral werd gebruikt als mijnhout voor de mijnen in Limburg. Nadat we Junne verlaten via de stuw, arriveren we in Ommen, waar menigeen het niet kan laten een ijsje te eten bij de brug.

Zicht op de Overijsselsche Vecht vanaf de brug te Ommen

21 mei 18:00 uur 2e avondrit (100KM)
Dit is één van de langste avondritten. Wij hopen dan ook op een mooie zomeravond, om van de omgeving en de landwegen te kunnen genieten. Onze rit gaat eerst over de Borkeld richting Okkenbroek. Wij vervolgen dan de rit richting Loo en Bathmen en gaan dan de onder de A1 door. In dit gedeelte van de rit (tot aan Epse) komen we langs het huis van een bekende Nederlander (Snelle). Waar dat precies is ga ik niet exact aangeven in verband met privacy, maar probeer het maar eens te vinden. Dicht bij het plaatsje Gorssel rijden we nog een stukje door de uiterwaarden (leuk om even te stoppen). Hier bevond zich vroeger een ooievaarsopvang, en dat is nog altijd duidelijk te merken want het stikt hier van die beesten. We zijn hier op het verste punt van de rit, dus rijden wij weer huiswaarts over mooie wegen, langs boerderijen en het Twentekanaal tot aan Goor en met een omweggetje via Enter richting het clubgebouw.

11 juni 09:00 uur Morsrit (370KM)
Opnieuw is de Morsrit de langste rit van het jaar. Het is een mooie rit, richting het westen van het land. Eerst rijden we langs de heidevelden over de Posbank, voordat we de rit vervolgen over lekkere dijkweggetjes langs de grote rivieren van Nederland, waar hier en daar de bloesem nog aan de bomen zit. Hier en daar worden de kleinere weggetjes afgewisseld met snellere verbindingsstukken. Op de terugweg wordt nog over de Utrechtse Heuvelrug gereden. Om nog op tijd aan te kunnen schuiven bij het avonddiner, gaan de laatste kilometers over de snelweg naar huis. Voor de diehards onder ons wordt ook een route binnendoor aangeboden. 

Met een mooi bochtje langs de molen.

25 juni 06:00 uur Vroege Vogelrit (250KM)
Ook deze Vroege Vogelrit moeten we weer vroeg uit de veren. Om even wakker te worden gaan we eerst naar Hellendoorn om dan via Dalfsen en Hasselt, bij Genemuiden met de pont het Zwartewater over te steken. Via mooie weggetjes komen we in pittoreske Blokzijl aan en vervolgen we onze weg, om bij Kuinre Friesland in te rijden. Om het Tjeukemeer en langs De Fryske Marren gaan we naar Echtenerbrug en vandaaruit de Weerribben in. Door Meppel rijdend gaan we naar Halfweg en Punthorst. Ommen en Giethmen zijn de volgende locaties die we aandoen en rijden we binnendoor naar Hulsen. De tocht zit er bijna op en als we bij ons clubhuis aankomen, kunnen we terugkijken op een mooie rit.

Tjeukermeer

16 juli 18:00 uur 3e avondrit (125KM)
Komend vanuit Rijssen schampen we de Sallandse Heuvelrug om door Heeten en Elshof naar onze Provinciehoofdstad te rijden, waar we de IJssel gaan kruisen om in Gelderland uit te komen. Over de dijkweg langs de IJssel vervolgen we onze weg naar Olst waar we met de pont (gepast geld is wenselijk voor degene die geen PIN heeft) de IJssel oversteken. Midden in een weiland langs de Boxbergerweg, vlak bij de Eikelhofweg, staat een oud en verweerd zandstenen kruis. Hierover doen ook de vreemdste verhalen de ronde.  Door Wesepe rijden we binnendoor naar Holten en daarna naar ons clubhuis.

Het zandstenen kruis van de Eikelhof (aan de Boxbergerweg), waar volgens oude verhalen een vloek op rust.

27 augustus 18:00 4e avondrit (80KM)
Vanaf ons clubhuis en langs de Pelmolen, scheuren we de Leijerweerdsdijk op richting Enter. Na Bornerbroek wordt koers gezet richting Almelo. We gaan niet naar de Karelskamp maar buigen rechtsaf naar de Bolkshoeksweg waar we het Lateraalkanaal oversteken. We vervolgen onze weg over het kanaal Almelo-Nordhorn naar Tubbergen. Binnendoor rijdend wordt er bij Albergen weer het kanaal overgestoken richting Hertme. Via Delden gaan we binnendoor naar ons clubgebouw.

Kijkje op het lateraal kanaal

10 september 09:00 uur Reggestadrit (250KM)
Deze rit bevat het beste van twee werelden. Deze route is ontstaan in de coronaperiode. Er werden geen ritten georganiseerd door de motorclub. Wel werd er soms afgesproken met 2 à 3 personen om er opuit te trekken met een gevulde picknickmand omdat de horeca gesloten was. Er werden dan routes aan elkaar gekoppeld en dat kon dan leiden tot een verrassend resultaat. Na eerst een stukje door het mooie Twentse landschap gereden te hebben, laten we ons langs de Duitse grens afzakken naar het zuidelijke puntje van de Achterhoek. Hopelijk is de horeca open, zodat we dit keer de picknickmand thuis kunnen laten.

Mooie pauzeplek voor Laag Keppel aan de Oude IJssel, waar over het algemeen een leuk koffietentje staat.

24 september 13:00 uur Herfstrit (150KM)
Met de Tuf op de veerboot over de IJssel, nadat we eerst door Middel (of nowhere) zijn gereden. Op de Veluwe moet je oppassen dat Bor de Wolf niet oversteekt. Ook komen we langs het verscholen dorp. Dit wordt zo genoemd omdat hier in de tweede Wereldoorlog veel onderduikers verborgen zaten. In Vierhouten kunnen we even de tijd nemen voor een versnapering. AirPort Teuge slaan we ook niet over, al is het alleen maar voor de mooie bochtjes. Nog even bij Juffrouw Ooievaar in Epse kijken of ze nog langs de weg loopt en dan fijn op het clubhuis aan.

Het verscholen dorp nabij Vierhouten

8 oktober 13:00 uur Lege tankrit (150KM)
Als we Rijssen hebben verlaten, rijden we een stukje over de Borkeld. Binnendoor via Eefde gaan we naar Zutphen waar we de IJssel oversteken. We rijden door Klarenbeek, Hoenderloo en Ugchelen. terug om bij Zutphen weer de IJssel over te gaan om via een andere route weer terug te tuffen.

Oude IJsselbrug, Zutphen

22 oktober 16:00 uur Snertrit (60KM)
De rit die eigenlijk geen introductie meer nodig heeft. Zoals altijd sluiten we het tourseizoen af met de Snertrit. Het snertstukje is alleen voor leden. Het ritje is ook zeer geschikt om met de brommer te rijden. Het is een technisch ritje over kleine boerenweggetjes rondom Rijssen. Traditiegetrouw kunnen we na afloop de handen weer opgewarmd worden aan een kop snert. Om met z’n allen hiervan te kunnen genieten vertrekken de brommers een uurtje eerder.

Bekijk hier de ritten van 2021

“”Soms heb je een echt kromme weg nodig om je hoofd recht te krijgen.” – Onbekend