Ritten 2023

18 maart 13:00 Lange onderbroekenrit (150KM)
Vanaf het clubgebouw rijden we richting het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Hierbij genieten van de vroege voorjaarsgeuren van de heide en bossen. Als we het Nationaal Park verlaten, rijden we door het Sallandse coulissenlandschap richting Olst waar we met de pont de IJssel oversteken. Na een stukje IJsseldijk slaan we linksaf richting de Veluwe, waarbij wederom genieten is van mooie wegen, bos en heide. Bij het verlaten van de Veluwe wordt het nog Koninklijk, langs de Julianatoren, het Koninklijk Park en het Paleis het Loo, rijden we door de Gelderse dreven en opnieuw een stukje IJsseldijk, richting Overijssel. We komen over de IJssel door een stukje Deventer om bij Epse weer de betere binnendoor wegen op te zoeken. Nadat  de A1 overgestoken hebben, gaan we via de Borkeld richting het clubgebouw ‘n Tuf waar we bij een kop koffie nog heerlijk kunnen nagenieten van deze rit.

De koninklijke Julianatoren bij Apeldoorn

1 april 13:00 uur Natte Neuzenrit (160KM)
De tweede rit van het jaar gaat naar Duitsland. Bij Buurse steken we de grens over. Een paar honderd meter verder gaat het linksaf naar de Haarmühle. Hier kun je de historische watermolen bekijken. Velen zullen echter een kopje koffie nemen in het restaurant, waar de kleine versies van de watermolen in de toiletten kunt vinden. Vervolgens tuffen we via Epe en Ochtrup naar het mooie plaatsje Bad Bentheim. Bij De Lutte steken we de grens opnieuw over en rijden naar Dinkelland (bij ons beter bekend als Denekamp) naar Ootmarsum. Langs ‘t Stift rijden we verder westwaarts terug naar de plaats van vertrek.

Kasteel in Bad Bentheim

10 april 11:00 Paashaasrit (160KM)
Op 2e Paasdag gaan we, nadat we de dag ervoor eieren hebben gegeten, kijken of er nog iets te beleven valt in het mooie Drenthe. Het gaat noordwaarts, rondom Den Ham, bij Junne over de sluis, via prachtige weggetjes en door kleine dorpjes tot we ter hoogte van Pesse omkeren. Van daaruit rijden we via plaatsjes als Koekange en Rogat weer naar het zuiden. In de omgeving van Lankhorst gaan we ooievaars spotten. Het laatste stukje naar Ommen rijden we nog even langs de Vecht en slaan dan meteen weer af richting Vilsteren. De bekende pauzeplaats staat weer aangegeven, we gaan kijken of de aardstralen weer invloed hebben op onze motoren. Zo ja, dan moeten we daar maar weer een ijsje halen. Dóór gaat het weer, via Dalmsholte, over de Lemelerberg en verder tot we even ontspannen over de N35 naar Nijverdal kunnen rijden. Het laatste stukje gaat nog even binnendoor en dan is het weer tijd voor koffie met een paaseitje bij ’n Tuf. 

Rogatsluis

27 april 09:00 uur Koningsrit (150KM)
Op de vroege morgen van Koningsdag zoeken we de rust van de Veluwe op. Na vertrek van ‘n Tuf toeren we van Dijkerhoek naar Lettele. We vermijden de koningsdrukte in Deventer en via een klein stukje A1 pakken we afrit Twello. Achterlangs vliegveld Teuge rijden we al vrij snel in het centrum van de Noord-Veluwe, waar in Vierhouten altijd wel een plekje op een terras te vinden is voor een kop koffie. De rit gaat verder achter Elspeet en Uddel langs. Na het onvermijdelijke stukje Apeldoorn steken we in Zutphen de IJssel opnieuw over om het laatste stukje naar huis te rijden. De gaskraan gaat bij velen een stukje verder open, om op tijd aan de festiviteiten van Koningsdag te kunnen genieten.

Heide bij Vierhouten

13 mei 18:00 uur 1e avondrit (80KM)

Kanaaldijk bij Hancate

3 juni 18:00 uur 2e avondrit (100KM)
Vanaf ons clubgebouw gaan we westwaarts richting Holten. Bij Bat(h)men, kruisen we de A1 en gaan we langs de Kring van Dorth naar het sluiscomplex Eefde. We vervolgen onze weg over mooie binnenwegen richting Bronckhorst, om vandaar via Vorden richting Laren te rijden. Langs “De Poppe” rijden we dan weer over de Borkeld naar ons clubgebouw ‘n Tuf.

Sluis Eefde

17 juni 09:00 uur Morsrit (330KM)
Als iedereen de koffie op heeft, worden de motoren gestart voor de langste Tuf-rit van het jaar. Binnendoor gaat het naar Deventer, waar de oude IJsselbrug wordt overgestoken. In Vierhouten, het middelpunt van de Noordelijke Veluwe, zal menigeen het volgende kopje koffie nemen. Daarna rijden we onder de provincie Flevoland door naar het Gooi. Zo dicht bij de Randstad is het onontkoombaar hier daar een stukje bebouwde kom van wat plaatsen aan te doen. Bij Loosdrecht tuffen we dwars door de gelijknamige plassen naar Loenen aan de Vecht. Vanaf hier laten we ons afzakken langs de Vecht naar Maarssen en het pittoreske plaatsje Haarzuilens, waar we een rondje om het prachtige kasteel “De Haar” maken. Na Nieuwegein zoeven we over de dijken langs de rivieren Lek en Rijn naar Huissen (Huussen voor intimi), waar we het tweede pontje van de rit pakken. Daarna gaat het door de altijd mooie Achterhoek weer naar Rijssen, waar het zoveelste kopje koffie van de dag te dampen staat.

Kasteel “De Haar”

1 juli 06:00 uur Vroege Vogelrit (250KM)
Via Holten rijden wij in alle vroegte naar Deventer om hier de oude brug over de IJssel te nemen. Direct na de brug pakken we een klein stukje dijk en gaan dan de Veluwe op naar Epe en Nunspeet. Kijk goed links en rechts, want de kans is groot dat er reeën en zwijnen zich aan de rand van het bos ophouden. Daarna rijden we door naar Harderwijk. We blijven op de Veluwe en en doen onder andere de plaatsjes Putten, Voorthuizen, Wekerom, Otterloo en Hoenderloo aan. Uiteindelijk verlaten wij de Veluwe bij Brummen en slingeren we via Loenen, Laag Soeren naar Dieren terug naar Rijssen.

Wilde zwijnen op de Veluwe

15 juli 18:00 uur 3e avondrit (125KM)
Alweer de derde avondroute voor dit seizoen. De route brengt ons via de Lichtenberg, Nijverdal en Hellendoorn naar Ommen. Als we Ommen zijn gepasseerd zullen we de route vervolgen door het wonderschone Avereest. Halverwege komen we door het gehucht Halfweg, waar op het terras van ‘Het Vergulde Ros’ een lekker kopje koffie besteld kan worden. Weer opgestapt bereiken we uiteindelijk het verste punt van de route in Staphorst, waar aan beide kanten van de weg mooie boerderijen te bewonderen zijn. Na Staphorst vervolgen wij de route onderlangs Zwolle en via Heino naar de Lemelerberg. Nadat we de Lemelerberg zijn gepasseerd zullen we de thuisbasis via Hellendoorn en Notter weer bereiken.

Prachtige boerderijden in het midden van Staphorst

2 september 18:00 4e avondrit (80KM)
Deze rit is één van de kortste ritten dit jaar. Dit natuurlijk in verband met de invallende duisternis en de gevaren van de laagstaande zon. Via de Akkerdijk, de Borkeld en Dijkerhoek steken we het Twentekanaal en de Schipbeek over. We passeren de watermolen “De Haller”. Voor velen zijn dit wel wegen waar we vaker zijn geweest.  Kerspel Goor, Wiene en Zeldam zijn natuurlijk geen onbekende gehuchten, maar je kan hier wel schitterend motorrijden. Om het rondje compleet te maken gaan we via het Ypelo en door Notter weer richting het clubgebouw.

Watermolen “De Haller”

16 september 09:00 uur Reggestadrit (250KM)
De route gaat richting het zuiden, wat tijdens de eerste controle in februari al snel duidelijk werd, aangezien er meerdere omleidingen gemaakt moesten worden vanwege de carnavalsoptochten. We gaan via de Witte Wieven de Achterhoek in om vervolgens via de Oude IJsselstreek bij ’s Heerenberg de rijn over te steken en Duitsland in te gaan. We komen langs het pretpark Wunderland Kalkar. Met de Rijn als leidraad rijden we richting Wesel om vandaar uit weer de Achterhoek in te gaan. Pas op dat je niet de verkeerde aflag neemt, anders kom je zo in Alpen uit. Al slingerend keren we weer terug richting het clubhuis.

Wunderland Kalkar

30 september 13:00 uur Herfstrit (150KM)
Deze rit kan kort samengevat worden als “Langs de grens, kanalen en boerenerven”. Om ongeveer één uur starten we de motoren om deze middagrit te rijden. Vandaag gaan we richting het noorden. Via Notter, het Hexel en de Hallerhoek rijden we naar Beerze, een mooi gebied aan de Vecht. Vandaag komen we toch wel bijzonder plaatsnamen tegen, zoals: Brucht, Holthone, Holtheme, Zandpol, Padhuis en Vlieghuis. Sommigen zullen hier nooit van gehoord hebben en is deze rit een lesje topografie. De rit gaat door mooie natuurgebieden, langs boerenerven en veel kanalen in Drenthe. In Erica zien we aan de linkerkant van de weg het ”Industrieel Smalspoormuseum”.  Hier rijden de werktreinen nog in hun natuurlijke omgeving van de turfindustrie. Het is ook uitgeroepen tot “Unesco Global Geopark”.  Hierna passeren we de “Ja-knikkers” in de buurt van Schoonebeek, die onvermoeid 24/7 staan te knikken om olie voor de brandstof van onze motoren op te pompen. Bij de sluis “De Haandrik” gaan we richting Kloosterhaar en Daarlerveen om via Wierden weer naar het clubhuis terug te keren.

In de buurt van het “Industrieel Smalspoormuseum”

14 oktober 13:00 uur Lege tankrit (150KM)
Vandaag rijden we naar ‘n Achterhook, maar beginnen natuurlijk in Rijssen. Vanaf de Tuf rijden via de buurtschappen Zuna, Notter en IJpelo richting Delden, waar we een glimp kunnen zien van kasteel Twickel. Vanaf hier gaan we richting Buurse. Bij Oldenkotten steken we de grens over en nemen een klein stukje Duitsland mee. De rit gaat verder richting Lichtenvoorde. Op de terugweg komen we langs het typisch Achterhoekse dorpje Harreveld, waar het prachtige natuurgebied ‘Vennebulten’ ligt. De Achterhoek weer verlatend, rijden over binnendoorweggetjes weer richting Markelo vervolgens met een lege tank weer in Rijssen uit te komen.

Vennebulten

28 oktober 16:00 uur Snertrit (60KM)
Zoals altijd sluiten we het tourseizoen af met de Snertrit. Het snertstukje is alleen voor leden. Het ritje is ook zeer geschikt om met de brommer te rijden. Het is een mooi ritje over kleine boerenweggetjes rondom Rijssen. Traditiegetrouw kunnen we na afloop de handen weer opgewarmd worden aan een kop snert. Om met z’n allen hiervan te kunnen genieten vertrekken de brommers een uurtje eerder.

Bekijk hier de ritten van 2022

““If you don’t ride in the rain, you don’t ride.” – Onbekend