Ritten 2024

Algemene informatie:
De route is in het clubhuis beschikbaar voor de navigatie (.gpx) en kan na inschrijving ingeladen worden. Er wordt altijd in diverse groepen gereden, iedereen is welkom om zich bij een groep aan te sluiten (overleg eerst wel even met de mederijders). De kosten van de inschrijving bedragen voor leden € 2,50 en voor niet-leden € 5,-. Voor aanvang van de rit wordt er gratis koffie geschonken, met af en toe iets lekkers er bij.

Inschrijven ritten
Inschrijven voor de rit kan een half uur voor de vermelde tijd, zodat iedereen op de vermelde vertrektijd kan rijden. Kom de gerust een half uur voor de vermelde vertrektijd, zodat je ook kunt genieten van je gratis koffie, terwijl de route voor je wordt ingeladen.

GPS-abonnement
Voor de leden van de club is er het GPS-abonnement beschikbaar. Als je je hiervoor aanmeldt, dan ontvang je voorafgaand aan de rit het GPS-bestand per mail. Mocht je op de ritdag zelf niet kunnen rijden, kun je dit altijd nog op een later tijdstip doen. Zodoende hoef je geen enkele rit te missen. Het GPS-abonnement kost € 25 per jaar. Hierdoor vervallen je inschrijfkosten die je normaliter voorafgaande aan de rit betaalt. Aanmelden kan via het online formulier.

Tourkaartje
Ieder jaar geeft voor de start van het tourseizoen de tourcommissie een nieuw tourkaartje uit. Op het kaartje staan de data en vertrektijden van de diverse tourritten vermeld, samen met de te rijden afstand. Omdat tegenwoordig (bijna) niemand het kaartje meeneemt is besloten het tourkaartje alleen digitaal beschikbaar te stellen.

Het tourkaartje is te downloaden via deze link, zodat je het tourkaartje kunt opslaan op je telefoon, zodat je geen rit meer hoeft te missen.

Klik om te downloaden!

16 maart 13:00 Natte neuzenrit (150KM)
De Natte neuzen is de eerste rit van dit jaar. We starten na een lekkere warme bak koffie of thee bij het clubgebouw van ‘n Tuf. Hier rijden we via Ypelo richting Twickel waar we verder richting de Achterhoek rijden. De wegen die nemen zijn de lekkere boerenwegen. We nemen ook nog een klein stukje Duitsland mee, als we bij Huppel de grens weer Nederland in gaan en richting Lichtenvoorde rijden. Een kleine bocht richting Aalten als we weer richting ons mooie Overijssel gaan, via Mariënvelde en Borculo richting Rijssen gaan.

Motortourclub ‘n Tuf

1 april 11:00 uur Paashaasrit (160KM)
In plaats van eieren zoeken, rijden we met de motor vanuit Rijssen richting Albergen, het pittoreske Twentse dorpje met charmante boerderijen. Vervolgens rijden we langs Tubbergen, bekend om zijn karakteristieke kerktoren en gezellige marktplein. De route voert ons verder naar Mander, waar het glooiende Twentse landschap zich van zijn beste kant laat zien met schilderachtige vergezichten en kronkelende landweggetjes. Na deze lokale pareltjes steken we de grens over naar het Duitse Uelsen. Hier kunnen motorliefhebbers genieten van de uitgestrekte velden en rustieke omgeving. Na Wietmarschen leidt de route ons vervolgens met een ruime lus onder Nordhorn, waarbij we de Duits-Nederlandse grens opnieuw oversteken. Onderweg kunnen de deelnemers genieten van de afwisselende landschappen, van weidse velden tot beboste gebieden. Eenmaal terug in Nederland worden we opnieuw verwend met het prachtige Twentse landschap. De route voert langs schilderachtige dorpen en door groene weilanden, waar de frisse lentegeuren de motorrit extra aangenaam maken. Mogelijke bezienswaardigheden onderweg zijn historische boerderijen, oude molens en wellicht enkele karakteristieke kastelen die het Twentse landschap typeren.

Sint Johanneskerk in Wietmarschen

13 april 13:00 Voorjaarsrit (160KM)
We rijden onder de Sallandse heuvelrug door en gaan via Salland naar het pondje bij Olst. Hier steken we de IJssel over en gaan via het gebied Midden-IJssel en Oostveluwe richting Apeldoorn. We doorkruisen een stukje Apeldoorn om de route niet te lang te maken. Via Assel zetten we koers richting Hoenderloo waar we de mogelijkheid hebben om de route wat langer te maken en door het nationaal park de Hoge Veluwe te rijden (helaas is dit wel een tolweg maar zeker de moeite waard). De korte route is tolvrij. Daarna rijden we weer richting het clubhuis, met als leidraad de A50 en de A1. Helaas gaan we ook een klein stukje de A1 op om de IJssel over te komen. Het laatste stukje is nog even genieten van onze eigen achtertuin alvorens we weer bij het clubhuis zijn.

De Hoge Veluwe

27 april 09:00 uur Koningsrit (150KM)
Vandaag gaan we de verjaardag van onze koning vieren, oranje vlaggetje op de motor en dan op’n trat. We rijden door ons mooie Twente, steken rivieren, kanalen en beken over, om achter Lattrop-Breckelenkamp een tijdje langd de grens met Duitsland te tuffen. De rit gaat weer terug over prachtig slingerende wegen, waar je kunt genieten van het oude altijd mooie landschap. Aan het eind rijden we nog een verrassend mooi stukje achter het Grasbroek om uiteindelijk weer in Rijssen uit te komen. 

Buitenplaats Huis te Breckelenkamp

4 mei 18:00 uur 1e avondrit (80KM)
De wielrenners zijn weer van de Overijsselse wegen vertrokken, zodat het eerste avondritje met de motor van 2024 gereden kan worden. Omdat het ritje maar 90 kilometer is, hoef je niet lang zonder koffie te doen. De rit gaat over mooie boerenweggetjes in de driehoek van Enter, Markelo en Laren.

Genieten van wijdse uitzichten nabij Laren

25 mei 18:00 uur 2e avondrit (100KM)
Het tweede avondritje van 2024. Altijd weer gezellig, omdat we meestal halverwege een ongeplande koffiestop maken, waar de één nog een sterker verhaal heeft dan de ander. Achter Hellendoorn langs, pakken we nog net een klein stukje van de Sallandse Heuvelrug mee. We rijden ook nog een klein stukje door onze provinciale hoofdstad, voordat we de terugreis aanvaarden. We blijven tot aan Haarle over mooie binnenweggetjes rijden, voordat we het laatste stukje over de N35 en N347 naar huis tuffen.

Wijthemerplas bij Zwolle

8 juni 09:00 uur Morsrit (330KM)
Om 9 uur vertrekken we vanuit het clubhuis van motortourclub ‘n Tuf in Rijssen voor een avontuurlijke motorrit door Drenthe. De eerste etappe brengt ons over de schilderachtige wegen naar de koloniën van Weldadigheid. Het landschap verandert geleidelijk, en we genieten van de uitgestrekte velden en groene bossen. Bij de eerste kolonie voelen we de historische sfeer van deze unieke nederzettingen, opgericht in de 19e eeuw om armoede te bestrijden. We vervolgen onze rit naar Frederiksoord, waar we indrukwekkende monumenten en oude gebouwen zien die het verhaal van de armenkoloniën vertellen. De kronkelende wegen leiden ons vervolgens naar Wilhelminaoord. De motorrit gaat verder door het prachtige Drentse landschap, waar we de rustige charme van de regio in elke bocht kunnen voelen.

Veenhuizen

22 juni 06:00 uur Vroege Vogelrit (250KM)
Als we de koffie op hebben verlaten we Rijssen via Zuna en Notter. We nemen niet de kortste weg maar gaan binnendoor, via Zwolle en Zwartewaterland naar het nationale park ‘De Weerribben’. We pakken een stukje Friesland mee, om vervolgens via het mooie Drente terug te keren. In Blesdijke komen we langs het kasteel Olt Stoutenburght. Gebouwd door Gregorius Halman in zijn eigen achtertuin. Hij begon in 1990 zonder bouwtekening een fantasie kasteel te bouwen van 27 meter hoog, van oude bouwmaterialen.

Kasteel Olt Stoutenburght

6 juli 18:00 uur 3e avondrit (125KM)
De 3e avondrit voert ons langs de glooiende essen van het Twentse landschap en de Saksische boerderijen. Na vertrek bij ‘n Tuf gaan we binnendoor richting Wierden. Na in Wierden een stukje bebouwing achter ons gelaten, vertrekken we richting Geesteren, Manderveen, Vasse en Nutter en volgen hier  de grens met Duitsland, waar we de Geele Beek en de Dinkel oversteken om via Beuningen en Volthe naar Göttnkeurndoarp (het bekende Twentse dorp Lemselo voor niet-carnevalisten) te rijden. Via  Zenderen en Agelo gaan we Ypelo aandoen en dan met gestrekte pas richting ‘t clubhuis.

Göttnkeurndoarp

31 augustus 18:00 4e avondrit (80KM)
Deze rit is één van de kortste ritten dit jaar. De afstand is bewust beperkt gehouden, om te voorkomen dat je te lang tegen de laagstaande zon in hoeft te kijken. Met een boog om de Sallandse heuvelrug. We rijden door de plaatsen Lettele, Bathmen, Heeten, Holten, Lemelerveld, Hogehexel, Hellendoorn, Ommen, Gieten, Daarle en Rijssen.

Vechtbrug Ommen

14 september 09:00 uur Reggestadrit (250KM)
We vertrekken zoals gewoonlijk bij deze Reggestad Rit bij ons clubgebouw ‘n Tuf. Via de Wieven van Zwiep gaan we de Achterhoek in en steken bij Laag Keppel de Oude IJssel over. Bij Spijk en Tolkamer volgen we de dijk langs de Boven Rijn, die na Pannerden overgaat in de Waal. Bij Lent steken we de Waal over en slingerend door Nijmegen stuiven we de Ooijpolder in. Bij Emmerik wordt de Rijn overgestoken. Weer terug in Nederland rijden we via de Oude IJsselstreek, Voorst en Lintelo door de Achterhoek, om na Rietmolen Twente weer in te rijden.  Zodra het Twentekanaal is overgestoken ruikt het stalen ros de stal alweer. Na deze mooie rit even gaan we gezellig nog even napraten bij ons clubgebouw ‘n Tuf.

Motortourclub ‘n Tuf

28 september 13:00 uur Herfstrit (150KM)
De herfstrit is dit jaar een mooie route door ons prachtige Twentse landschap. We zullen Rijssen via Notter gaan verlaten om vervolgens toeristisch richting Bruinehaar te rijden. Na Bruinehaar zullen we, met de Duitse grens links van ons, de reis voortzetten richting Ootmarsum, om vanaf daar koers te zetten naar het prachtige Dinkelland. Via de Tankenberg zullen we Dinkelland verlaten om de reis door Twente te hervatten. De reis zal via Saasveld, Zenderen en Bornebroek weer eindigen aan de Morsweg in Rijssen.

Kapelletje op de Tankenberg

12 oktober 13:00 uur Lege tankrit (150KM)
Hopelijk zijn de herfstkleuren onze gids terwijl we vanuit Rijssen vertrekken richting het noorden. We omarmen de rustige wegen die ons naar Dalfsen leiden. Langs de oevers van de Vecht kun je genieten van de prachtige herfsttaferelen voordat de rit verder gaat richting Hasselt, waar de historische charme van de stad je uitnodigt voor een korte stop. Vanaf Hasselt vervolgen we de reis over de Kamperzeedijk, waar langs het stoomgemaal Mastenbroek rijden. Daarna kun je genieten van de uitgestrekte uitzichten over het polderlandschap die een indrukwekkend decor vormen. We volgen de dijk naar Kampen, wederom een stad die doordrenkt is van geschiedenis. Vanuit Kampen leidt de rit ons door de buitenwijken van Zwolle, waar de knisperende bladeren onder de banden ons laten weten dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. De terugweg gaat wederom verder over de kleine weggetjes die ons terug leiden naar het clubhuis, waar vast wel een kopje koffie te krijgen is om de ongetwijfeld koude handen op te warmen, voor degenen die geen handvatverwarming hebben.

Stoomgemaal Mastenbroek

26 oktober 16:00 uur Snertrit (60KM)
Zoals altijd sluiten we het tourseizoen af met de Snertrit. Het snertstukje is alleen voor leden. Het ritje is ook zeer geschikt om met de brommer te rijden. Het is een mooi ritje over kleine boerenweggetjes achter het pittoreske Gelselaar langs. Traditiegetrouw kunnen we na afloop de handen weer opgewarmd worden aan een kop snert. Om met z’n allen hiervan te kunnen genieten vertrekken de brommers een uurtje eerder.

Bekijk hier de ritten van 2023

“It takes 37 muscles to frown, 17 to smile and 7 to twist the trottle.” – Onbekend