Tips voor beginnende motorrijders

Net je rijbewijs gehaald en je voelt je de koning van de weg. Was het maar zo’n feest. Pas na vele kilometers en vele uren rijden wordt het gevoel werkelijkheid. Onderstaande tips kunnen je hiermee op weg helpen.

  1. Blijf gefocust: Blijf altijd gefocust op de weg en vermijd afleidingen zoals telefoons of andere apparaten.
  2. Begin met een lichte motor: Begin met een motorfiets die past bij jouw ervaringsniveau. Een lichte motor is gemakkelijker te beheersen dan een zware motor.
  3. Draag beschermende kleding: Zorg ervoor dat je altijd goede motorkleding draagt om jezelf te beschermen in geval van een ongeluk.
  4. Oefen op afgelegen plaatsen: Oefen de basisvaardigheden op afgelegen plaatsen, zoals een parkeerplaats, voordat je de weg op gaat.
  5. Wees defensief: Wees alert op andere weggebruikers en houd voldoende afstand. Verwacht niet dat andere weggebruikers je zien en anticiperen op hun gedrag.
  6. Wees voorzichtig in bochten: Wees extra voorzichtig in bochten. Begin met langzame bochten en werk geleidelijk aan naar hogere snelheden.
  7. Onderhoud je motor: Houd je motor in goede staat door regelmatig onderhoud uit te voeren en inspecteer regelmatig bandenspanning, remmen en verlichting.
  8. Rijd binnen je grenzen: Blijf binnen je eigen grenzen en overschat je eigen vaardigheden niet. Bouw geleidelijk aan ervaring op en neem geen onnodige risico’s.
  9. Volg een rijtraining: Naast een goede basisrijopleiding is essentieel voor beginnende motorrijders een vervolg training te volgen. Hier scherp je niet alleen de basisvaardigheden aan, maar leer je ook risico’s te mijden, vlotter en veiliger te rijden.
  10. Leer van anderen: Praat met andere motorrijders en leer van hun ervaringen en tips. Zo kun je jezelf blijven verbeteren.